maanantai 25. maaliskuuta 2013

Saippuan valmistus

 

Saippua on monien eri rasvahappojen natriumsuolojen seosta. Saippuaa voidaan valmistaa keittämällä rasvaa natriumhydroksidin kanssa. Rasvojen hajoamisreaktiota glyseroliksi ja rasvahapon suolaksi sanotaan saippuoitumiseksi. Rasvoja voidaan saippuoida myös kalsiumhydroksidin avulla, mutta silloin tuloksena on yleensä nestemäisiä saippuoita. Tässä työssä saippuoidaan risiiniöljyä, joka sisältää runsaimmin risiiniöljyhappoa (87 %) CH3(CH2)5 - CH(OH) - CH2 - CH = CH(CH2)7COOH. REAGENSSIT
* 10 % NaOH
* risiiniöljy
* ruokasuola = NaCl TARVIKKEET
* 200 ml dekantterilasi
* lasisauva
* sähkölevy tai bunsenlamppu SUORITUS
1. Laitoin dekantterilasiin n.50 ml 10 % NaOH ja 10 ml risiiniöljyä.
2. Keitin seosta 15-20 min. sähkölevyllä, sekoitin seosta koko ajan lasisauvalla. Lisätään tarvittaessa kuumaa vettä.
3. Kun seos on läpikuultavaa, lisätään etukäteen kuumennettua vettä niin paljon, että dekantteri on vähän yli puolillaan.
4. Jatkoin sekoittamista ja lisäsin NaCl:ia (ruokasuolaa) niin paljon, että osa ei enää liuennu (liuos tulee kylläiseksi eli saturoituu).
5. Jätin astian hetkeksi jäähtymään. Jäähdytin lopuksi mahdollisimman kylmässä vedessä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti